Hur många tänder har en vuxen?

Hur många tänder har en vuxen människa och hur skiljer sig vuxnas tänder mot barns? Det är frågor som mycket väl kan komma på en frågesport och de kan definitivt komma att ställas i samband med att man för första gången besöker tandläkaren tillsammans med sitt barn.

Det enkla svaret är att en vuxen människa har 28 tänder. 14 stycken som sitter på underkäken och 14 som matchar på ovansidan. Men, det är även möjligt att en vuxen människa får upp till 32 tänder och alltså i och med detta får fyra stycken extra. Du har säkerligen hört talas om visdomständer och du har garanterat hört det i samband med smärta. Visdomständerna kan hos vissa ställa till problem medan de hos de allra flesta inte alls märks. De ligger då inbäddade i tandköttet längst in i munnen. Om visdomständerna kommer fram så kan det innebära att de blir inflammerade och att de skapar en sådan smärta att de måste plockas bort genom ett tandläkaringrepp. Det är heller inte ovanligt att rötterna på en visdomstand växer in i rötterna på de närliggande tänderna; det kan i sin tur komplicera ingreppet.

Således och sammanfattningsvis: en vuxen människa har allt mellan 28 och 32 tänder och det är definitivt att föredra att endast 28 av dessa gör sig synliga; detta helt med tanke på de besvär visdomständerna har en förmåga att föra med sig.

Barn har mjölktänder som lossnar

När du behöver tandläkare i Solna

Vid ungefär åtta månaders ålder så börjar barn få tänder – något som i de flesta fall syns i form av framtänder. Allt eftersom så träder sedan nya tänder fram till dess att 20 stycken – tio uppe och tio stycken nere – syns. Dessa tänder kallas för mjölktänder och de är inte alls lika starka som tänderna hos en vuxen. Mjölktänderna har fått sitt namn av den vita färgen eller som en följd av det faktum att de träder fram samtidigt som barnet ammas.

Oavsett vilket – mjölktänderna kommer att sitta kvar i barnets mun till dess att en ålder av mellan fem och sju år. Vid den åldern så börjar nämligen de tänder som så småningom ska ersätta mjölktänderna att träda fram och rötterna hos dessa börjar knuffa och trycka bort mjölktänderna med en följd att barnet kan vicka loss varje tand. Vi ska även säga att förloppet gällande skiftet från mjölktänder till permanenta vuxentänder ser lite annorlunda ut beroende på person. I vissa fall så kan barnet få dras med dubbla uppsättningar ett tag innan tanden ramlar av; i andra fall så kan skiftet ske mer enligt ovan nämnda beskrivning: barnet vickar loss tänderna då de är redo att ersättas.

En viktig sak är att hålla koll på de första tänderna som barnet får. En enkel huvudräkning visar att en vuxen människa har åtta stycken tänder mer än ett barn och dessa tänder brukar komma fram först – något som sker bakom mjölktänderna som sitter längst bak. Dessa kallas för sexårständer och de är extra känsliga för kariesangrepp i och med att de brukar bara gropigare än andra tänder. Här måste man vara noggrann att borsta och hålla koll som förälder. Annars kan det bli framtida problem för barnet.

Sköt dina tänder – oavsett ålder

En annan viktig detalj som gärna får löpa som en röd tråd genom hela livet gäller skötseln av tänderna. Många verkar tro att ett barns mjölktänder inte kräver samma omsorg som en vuxentand. Det är helt fel. Mjölktänder är känsligare och drabbas lättare av kariesangrepp; det kan innebära att skadorna blir mer permanenta och att barn kan få problem även senare i livet. Att på ett tidigt stadie implementera tandborstning två gånger om dagen är något som ger barnet goda vanor. Är det något som en vuxen människa bittert får erfara så är det att ett besök hos en tandläkare dels är väldigt obehagligt och dels också väldigt kostsamt (om man måste laga hål eller på annat sätt korrigera problem med tänderna). Genom att borsta tänderna regelbundet så sparar man både pengar och bekymmer. Lär ditt barn vikten av att hålla sina tänder rena och friska. Och att regelbundet gå till en tandläkare i Solna. Om det är Solna som man bor.

23 Oct 2019

Dina tänder är en sida om hur tandhälsa och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder för att förebygga sjukdommar och besvär. 

Vi har även en sida som beskriver tändernas utveckling, från spädbarnsåldern upp till det att man är vuxen.