Vanliga tandsjukdomar

Tänderna drabbas ibland av olika sjukdomar och besvär. Nedan beskriver vi några av de mest utbredda.

Karies

De flesta drabbas någon gång i livet av karies, eller hål i tänderna som man brukar säga i dagligt tal. Karies kan uppstå om man får en skada på emaljen, eller om frätande bakteriebeläggningar inte avlägsnas ordentligt. Upptäcker man skadan tidigt så kan man vanligen rengöra och skadan läker av sig själv. Får det gå längre så kan man behöva borra och laga tänderna. I värsta fall måste man göra en rotfyllning eller till och med dra ut tänder som har blivit för skadade.

Karies angriper gärna ställen som är svåra att komma åt, till exempel djupt nere i kindtänderna, nära gamla lagningar eller mellanrummet mellan tänderna.

Det bästa du kan göra för att förebygga karies är att rengöra munnen ordentligt varje dag, både över tandytorna med tandborste och mellan tänderna med en mellanrumsborste, tandstickor eller tandtråd.

Tandsten

Tandsten är plack som har blandats med de olika kalksalterna i din saliv och har mineraliserats (hårdnat). Tandsten uppstår ofta i kanten mot tandköttet och mellan tänderna. Tandstenen sätter sig i vägen så att du inte kan rengöra dessa ytor, vilket kan ge upphov till både karies och tandlossning om den inte behandlas.

För att få bort tandsten måste du gå till din tandläkare eller tandhygienist som tar bort den med särskilda verktyg. Om du har en tendens att få tandsten bör du boka in regelbundna besök för detta. Det bästa sättet att förebygga att tandsten bildas är noggrann munhygien dagligen.

Tandlossning

Tandlossning kallas även för parodontit och är, precis som det låter, problem med att tänderna förlorar sitt fäste i käken och kan i värsta fall helt ramla ut. Tandlossning orsakas ofta av tandköttsinflammationer som uppstår på grund av bakterier. Riskfaktorer som kan förvärra tandlossning inkluderar dålig munhygien, tandsten, rökning och diabetes. Tyvärr är tandlossning ofta ärftlig, så du bör vara extra noga med att sköta om din mun om du vet att du har dessa besvär i familjen.

Upptäcker du problem med tänder som börjar kännas lösa bör du snarast prata med din tandläkare.

Ilningar

Känsliga tandhalsar, sprickor eller hål i tänderna kan ge upphov till ilingar. Besök din tandläkare för att undersöka dina tänder om problemen är återkommande och inte direkt kopplade till att du äter något väldigt varmt eller kallt.

Se även till att borsta tänderna försiktigt då ilningar kan orsakas av irriterat tandkött och att du har borstat för hårt så att tandhalsarna blottas.

Gnisslingar och stel käke

Många lider idag av att de gnisslar tänder och är stela i käken, framför allt efter att de har sovit. Det kan leda till skador på emaljen och spänningar som ger upphov till huvudvärk och andra besvär.

Stress är ofta orsaken bakom att man gnisslar tänder eller biter ihop käken i sömnen, så försök först och främst att hitta mer balans i livet. Om besvären ändå fortsätter bör du besöka din tandläkare för att utreda om du kan behöva en skyddande bettskena. Gnisslingar kan också bero på felaktigt bett.

Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation kan uppstå om man slarvar med munhygienen och även om man borstar tänderna för hårt så att bakterier kommer åt det irriterade tandköttet. Tandköttsinflammation märks ofta på att tandköttet är känsligt eller att du blöder när du borstar tänderna eller använder tandtråd. Rådgör med din tandläkare om besvären inte går över på kort tid. Obehandlad kan tandköttsinflammation ge upphov till tandlossning.

Om du slår ut en tand

Skulle du råka slut en hel tand eller en flisa är det viktigt att agera snabbt. Om möjligt, förvara den utslagna flisan eller tanden i munnen, helst på den plats där den satt. Är det inte möjligt bör du lägga den i ett glas mjölk, aldrig i vatten. Så har roten störst chans att överleva.

Ring sedan direkt till en akut tandläkare för att få hjälp snarast. Kan man inte rädda originaltanden så får man antingen sätta in en bro/brygga eller ett implantat som fästs med titanskruv i käken.

Dina tänder är en sida om hur tandhälsa och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder för att förebygga sjukdommar och besvär. 

Vi har även en sida som beskriver tändernas utveckling, från spädbarnsåldern upp till det att man är vuxen.