Tändernas utveckling

Det finns mycket spännande som man kan lära sig om sina tänder. Nedan berättar vi lite om hur tänderna utvecklas från att du är barn till att du blir vuxen.

Det börjar med mjölktänderna

Redan i mammans mage börjar den första uppsättningen tänder att utvecklas hos fostret. Det händer till och med att vissa barn föds med synliga tänder i sin mun.

Den första uppsättningen tänder kallas för mjölktänder eller för primära tänder. De flesta barn får 20 stycken mjölktänder - tio i överkäken och tio i underkäken.

Normalt sett så kommer de första tänderna fram när barnet är sex till åtta månader gammalt. Det kan klia och göra ont så många barn kan vara lite extra ledsna under denna period. Vill man hjälpa sitt barn kan bitleksaker vara bra för att lindra.

Vid ungefär tre års ålder brukar barnet ha fått alla sina 20 mjölktänder. Därefter tar det två till tre år innan barnet börjar tappa mjölktänderna. Oftast så brukar de lossna i ungefär samma ordning som de växte fram.

Anledningen till att man tappar mjölktänderna är att de permanenta tänderna trycker på mot rötterna på mjölktänderna så att rötterna till slut försvinner och tänderna faller ut efter att ha hängt kvar löst i tandköttet. Runt 10-12 års ålder brukar de flesta ha tappat alla sina mjölktänder.

Permanenta tänder behåller vi resten av livet

När man har tappat sina mjölktänder börjar de ersättas av de permanenta tänderna, eller vuxentänderna i dagligt tal. Dessa tänder behåller vi livet ut, så det gäller att ta väl hand om dem!

Strax efter att barn börjar tappa sina mjölktänder börjar de nya tänderna växa fram. Vanligen får man först någon framtand i underkäken och därefter så brukar det man kallar för sexårständer komma fram, det vill säga de första permanenta kindtänderna. De kan vara svåra att komma åt, så det är viktigt att barnet får bra hjälp med att hålla dem rena.

Fler och fler till alla 28 tänder är framme

När barnen är runt 11-12 år gamla brukar alla permanenta tänder ha kommit fram: 14 stycken i överkäken och 14 stycken i underkäken.

Vissa men inte alla får visdomständer

Lite senare i livet, när man är cirka 20-25 år gammal brukar de fyra visdomständerna som sitter längst bak i munnen krypa fram. Hos vissa dröjer det ända till 30-årsåldern innan de växer fram.

Det är inte alla som får visdomständer alls. En del saknar dem helt, hos andra växer bara någon av dem fram. Man klarar sig bra utan visdomständer och det är helt normalt oavsett om de kommer fram eller ej. Det är dock viktigt att behandla dem om det skulle visa sig att de växer snett eller orsakar smärta när de växer fram. På grund av deras läge kan de lätt orsaka infektioner eftersom de är svåra att rengöra. Då kan det vara bättre att dra ut dem.

Dina tänder är en sida om hur tandhälsa och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder för att förebygga sjukdommar och besvär. 

Vi har även en sida som beskriver tändernas utveckling, från spädbarnsåldern upp till det att man är vuxen.