När du inte vill besöka din tandläkare i Täby

Det sägs att ingen vill besöka sin tandläkare i Täby, eller vilken kommun man nu bor i. Men alla behöver en bra tandvård, och alla vill slippa ha ont i munnen.

Att sköta tänderna börjar alltid hemma. De allra flesta får lära sig av föräldrarna från barnsben att borsta och att använda tandtråd. Under skolåren har man sedan tillgång till tandvård och får goda råd, och om det behövs har man möjlighet att laga hål eller liknande. När man senare blir vuxen är det fortfarande viktigt att ta hand om tänderna.

Det bästa du kan göra är att se till att du har fast kontakt med en bra tandläkarklinik. Om du sköter om tänderna på hemmaplan brukar ett besök årligen hos tandläkaren räcka bra. Du behöver antagligen ta bort lite tandsten då och då, men mer än så behöver det inte bli.

Vid vilka tillfällen behöver man en tandläkare?

Det händer saker under livet, och inte alla saker är roliga. Det är vanligt att människor skadar tänder, exempelvis vid fall, snubblingar eller cykelolyckor. När man står där med blödande mun och utslagna tänder är tandläkaren plötsligt ens bästa vän. Tandskador gör ont, och det behövs snabb smärtlindring och behandling.

Ingen av oss är heller helt fri från fåfänga. Många vill gärna ha tänder som är både vita och raka. Då har man också god hjälp från sin tandläkare. Tänder som inte växer korrekt kan orsaka smärta och andra problem, förutom att man inte tycker det ser snyggt ut. Tandläkare behövs.

16 Jul 2023

Dina tänder är en sida om hur tandhälsa och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder för att förebygga sjukdommar och besvär. 

Vi har även en sida som beskriver tändernas utveckling, från spädbarnsåldern upp till det att man är vuxen.