Hur är din tandhälsa? Behöver du tandvård?

Ja, hur vet man? Det ska inte gå så långt att man går till tandläkaren först när man får ont någonstans. Tandhälsa är att regelbundet gå till tandläkaren för att ha koll och förebygga skador.

Alltför många väntar med att besöka en tandläkare först när det har uppstått problem, när man fått akut ont. Är det rätt väg att gå för att ha en god tandhälsa? Nja, man kan väl säga att då är det egentligen för sent, även om tandläkaren naturligtvis kan hjälpa patienten med problemen där och då. Men risken är att mönstret upprepar sig och man går dit bara när något är fel. Bättre då att regelbundet gå till sin tandläkare för att kontrollera att allt är i sin ordning. Det fina är att då kan tandläkaren också upptäcka om något inte står rätt till i ett tidigt skede. När det går att förebygga och backa skeendet innan det uppstår problem. Mycket trevligare! Sedan kan du göra mycket själv för att hålla dina tänder friska. Ja, det är de vanliga råden, minska på sockret och borsta regelbundet.

Beredskap finns för akut tandvård

Ibland händer det oförutsedda saker. Man råkar ut för en olycka, vurpar med cykeln eller ramlar illa, och skadar en eller flera tänder. Men det kan också handla om plötslig tandvärk eller ilningar. Då finns akut tandvård. Tandläkare i Södertälje har beredskap för att ta hand om akuta fall. Även om man regelbundet går till sin tandläkare kan behovet av akut tandvård uppstå. För det mesta kan man få behandling i samband med besöket, ibland kan det handla om provisorisk hjälp för att senare få komplett behandling. Karies är ett exempel som kan få både akut tandvård och planerad terapi. Tandlossning är ett annat sådant tillstånd.

De allra flesta tandproblem kan åtgärdas hos din tandläkare

Vad du än behöver hjälp med bör du börja med att konsultera din tandläkare. Det kan till och med vara den inte så ovanliga tandläkarskräcken. Många människor är rädda, och det är tandläkare medvetna om och har erfarenhet av. Du bemöts med omsorg och respekt och blir erbjuden bedövning vid behov. När det gäller olika behandlingar anpassas de efter behov och önskemål. Alla behandlingar behöver inte vara medicinska. Det kan vara estetiska, som tandblekning eller tandreglering. Men kan också vara kirurgiska, som operation av visdomständer eller implantatoperation. Oavsett vad du behöver hjälp med, eller när, är en bra tandläkare en trygghet.

19 May 2020

Dina tänder är en sida om hur tandhälsa och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder för att förebygga sjukdommar och besvär. 

Vi har även en sida som beskriver tändernas utveckling, från spädbarnsåldern upp till det att man är vuxen.