Relationen till tandläkaren blir ofta långvarig

Att hitta en tandläkare som man trivs med och som har bra öppettider gör det svårare att skjuta upp besöken. Därför ska man vara noga då man letar ny tandläkare och inte ta första bästa.

Letar man efter en ny tandläkare att gå till finns det några saker som kan vara bra att tänka på innan man väljer. Man kan välja att gå till en privat tandvårdsmottagning eller till folktandvården. Priserna kan variera mellan de olika klinikerna då det råder fri prissättning, men alla kliniker som drivs av folktandvården har samma pris inom den region de ligger i. För att man ska kunna få ersättning från försäkringskassan och kunna nyttja sitt högkostnadsskydd måste kliniken också vara ansluten till försäkringskassan.

Då man själv måste stå för merparten av tandvårdskostnaden, men även för att priserna varierar, är det bra att kolla priser innan man bestämmer sig för vilken tandläkare man ska gå till. Ofta kan man hitta prislistor på de olika klinikernas hemsidor, men en tandläkare ska också innan en behandling inleds kunna ge ett ungefärligt pris på vad det kommer att kosta.

Tandläkare vid akuta problem

Att välja en tandläkare som har bra öppettider och som kanske har sin klinik i närheten av där man bor eller arbetar underlättar mycket. Då slipper man planera extra inför tandläkarbesöken och hinner ofta med dem till eller från arbetet eller skolan. Ibland händer det tyvärr att man också måste gå till tandläkaren akut. Det kan exempelvis vara om man drabbas av svår tandvärk, inflammation i tandköttet eller om man har råkat ut för en olycka och slagit ut tänder.

Många tandläkare har också akuttider men inte alla. Har man ofta återkommande tandproblem bör man kanske välja en tandläkare som man även kan besöka akut. Ofta är det dyrare att gå till tandläkaren akut än när man går på ett i förväg planerat besök. Speciellt om man går på kvällar eller helger utanför ordinarie arbetstid.

Specialisttandläkare för olika behandlingar

Att även välja tandklinik efter de behandlingar som man tror att man behöver är bra. Det finns kliniker specialiserade på estetisk tandvård och tandreglering medan andra kan ha sin spetskompetens inom tandimplantat eller tandkirurgi.

Är man vuxen och funderar på att reglera sina tänder ska man absolut gå till en klinik specialiserad på ortodonti, då det är mer komplicerat att rätta till tänderna som vuxen. Letar man efter en klinik till sina barn bör de vara specialister på barntandvård etc. Läs mer om akut tandläkare på denna hemsida: akuttandläkarestockholm.net 

14 Nov 2020

Dina tänder är en sida om hur tandhälsa och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder för att förebygga sjukdommar och besvär. 

Vi har även en sida som beskriver tändernas utveckling, från spädbarnsåldern upp till det att man är vuxen.