Att vara tandläkare kräver ganska mycket av en. Förutom tålamod och tolerans behöver man ha bra kunskaper om anatomi och histologi. Tandläkare kan arbeta kommunalt eller privat.
Läkare, lärare, advokater och tandläkare – ja, det är några exempel på yrken som alltid är aktuella oavsett vilket århundrade, land eller årstid det gäller. En tandläkare behöver vara lyhörd, empatisk och en skicklig yrkesman, egenskaper som inte alla besitter. Att behandla tandsjukdomar förknippas oftast med smärta vilket kräver stort tålamod och tolerans från tandläkarnas sida.
Gillar du att hjälpa och arbeta med människor och vill behandla olika typer av tandsjukdomar så är tandläkaryrket alldeles perfekt. Vilka möjligheter har man efter avslutat tandläkarutbildning berättar vi i nästa rubrik.
I Sverige kan en tandläkare arbeta antingen kommunalt eller i privat regi. Väljer du som patient att gå till en tandläkare på folktandvården behöver du inte stå för hela kostnaden för den utförda behandlingen, något som givetvis främjar ens kassa. Vissa privata kliniker jobbar med försäkringskassan vilket betyder att en del av notan täcks av staten men i de allra flesta fall får patienten betala behandlingen själv till 100 % och det kan i vissa fall bli dyrt.
Vad är skillnaden mellan privata kliniker och kommunala sådana? Det kan lätt hända att du kan få tandläkartid lite snabbare i en privat klinik. Gäller det ett akut ärende, finns det givetvis tandläkarakuten men är det så att en tandläkartid behövs snabbt kan det funka bättre med att vända sig till en privat klinik. Flera väsentliga avvikelser brukar det inte förekomma.
För att jobba som tandläkare behövs en avslutad tandläkarutbildning som vanligtvis fortlöper i 5 år. Studierna, deras upplägg och ämnen varierar olika högskolor och universitet emellan. Där får studenterna läsa ämnen som anatomi, fysiologi och histologi. Det ägnas även tid åt odontologiska ämnen där alla studenter får praktiskt arbeta och behandla patienter. En legitimerad tandläkare har flera olika arbetsområden att välja mellan. Den offentliga tandvården är fortfarande störst i Sverige där man kan arbeta som anställd tandläkare på en folktandvårdsklinik. Självklart, går det att söka in sig i den privata sektorn eller starta eget om man redan har en etablerad kundkrets. Något viktigt att ha i åtanke är att en svensk tandläkarutbildning är godkänd inom EU/EES-området. Detta betyder att svenska tandläkare är behöriga till att utöva yrket inom hela EU, något som kan ses som en bra möjlighet för många.