Tandvård och munhälsa

Enligt en undersökning från Socialstyrelsen går endast 56% procent av vuxna svenskar på sitt årliga tandläkarbesök. Hur ofta går du till tandläkaren? Hur ofta borde man gå och varför?

Visste du att tänderna är en del av matsmältningssystemet? Det är därför mun och tänder måste tas hand om med noggrannhet för en allmänt god hälsa (och ett vackert leende). I de flesta fall ägnar man inte sina tänder så mycket tid - tills smärta, värk eller svullnad uppstår. Då springer man till tandläkaren för att bota den sjuka tanden. Men så snart man mår bättre igen glömmer man bort tandläkaren och struntar i besöken. Och då kommer man in i den onda cirkeln igen av att glömma bort, få ont och betala dyra tandläkarfakturor. Lösningen är enkel: programmera in rutinbesök hos tandläkaren även om du inte har ont.

Hur ofta bör man gå till tandläkaren?

Så, hur ofta bör man gå till tandläkaren? Då är det är viktigt att förstå att en god munhälsa börjar hos tandläkaren. Att borsta, flossa och använda munskölj är endast komplementärt till den professionella tandvården. Man bör gå till tandläkaren minst en gång om året, vare sig man känner något besvär eller inte. En årlig undersökning tillåter dig att se till att tänderna är i gott skick. En erfaren tandläkare kan se om karies, en infektion eller något annat problem uppstått i tänderna - som du själv kanske inte märkt. Vidtas åtgärder tidigt kommer du förmodligen aldrig ha allvarliga problem med tänderna. Har du tandläkarskräck kan du söka en klinik som har erfarenhet med tandvårdsrädda patienter.

11 Mar 2021

Dina tänder är en sida om hur tandhälsa och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder för att förebygga sjukdommar och besvär. 

Vi har även en sida som beskriver tändernas utveckling, från spädbarnsåldern upp till det att man är vuxen.