Varmt välkommen till tandvården!

Att ha koll på sina tänder är viktigt för att må bra. Det gäller alla, från de allra minsta barnen med sina små gaddar till vuxna i alla åldrar. En bra munhälsa är viktig på många sätt i livet.

Hur ofta funderar du på ditt personliga tuggverktyg som du har i munnen? Kanske inte så ofta som du borde? Möjligen två gånger om dagen i två minuter? Det är så ofta man bör borsta tuggverktygen, det vill säga tänderna. Tändernas främsta uppgift är att tugga och finfördela maten man stoppar in i munnen innan den skall ner till tarmarna.

Många förknippar också tänderna med att le, gärna le stort! Men för att våga visa det stora fina leendet så är det bra att ha koll på sina tänder. Det är svårt att själv stå med en tandläkarspegel och titta på sina tänder och göra något åt eventuella hål. Därför är det bättre att gå på en årlig kontroll till tandläkaren och se över sina tänder.

Årlig kontroll hjälper tänderna att må bra

Då har man även chans att förebygga eventuella problem som kan uppstå, innan de inträffar. Det finns många som lider av tandläkarskräck och undviker tandvården. Därför är det viktigt att redan från tidiga år se till att barnen lär sig gå till tandläkaren och förstå vikten av en årlig kontroll.

Man kan själv förebygga hål och tandsten mellan kontrollerna. Det gör man genom att använda fluorskölj, tandtråd och mellanrumsborstar. Samt givetvis det viktigaste av allt – att borsta tänderna dagligen! Läs mer om tandhälsan på denna hemsida: tandläkaremalmö.com

2 Mar 2021

Dina tänder är en sida om hur tandhälsa och hur du på bästa sätt tar hand om dina tänder för att förebygga sjukdommar och besvär. 

Vi har även en sida som beskriver tändernas utveckling, från spädbarnsåldern upp till det att man är vuxen.